„Демократична България“ поиска незабавното отстраняване на служебния министър на енергетиката Росен Христов заради „пълният провал в управлението на газовата криза, опита България отново да се постави в зависимост от „Газпром“ и режима на Путин, чрез подновяване на преговорите и отказа на вече договорените 6 танкера с втечнен газ“, става ясно от прессъобщение, разпространено до медиите.

От обединението припомнят, че винаги са твърдели, че неизпълнението от страна на „Газпром“ на договора за доставка на газ за България е политически мотивирано и че „Газпром“ е геополитическо оръжие на Путин, с което се опитва да шантажира Европа заради позицията й за войната в Украйна.

„Поведението на служебното правителство и в частност на енергийния министър е унижение за България. То противоречи на националния интерес и още веднъж показва зависимостите на служебния кабинет от Русия. Резултата от опитите да бъде върнат „Газпром“ в списъка с доставчици на газ ще върне България в орбитата на Путин и неговата зона на влияние в момент, в който страната ни трябва да бъде още по-силен и категоричен защитник на евроатлантическите ценности“, пише в съобщението.

От ДБ настояват правителството спешно да изработи план за компенсиране на домакинствата и бизнеса и да се създадат ясни стимули за преминаване към друг вид гориво, там където е възможно.

Обединението призовава служебното правителство да се фокусира върху спешно завършване на газовата връзка с Гърция и да предприеме действия по реална диверсификация на газовите доставки и подсигуряване на наближаващия отоплителен сезон.