Еврото се търгува под 0,99 долара в понеделник, което е рекордно нисък валутен курс от 20 години насам. Това се случва, след като миналата седмица Русия обяви, че ще прекрати доставките на газ за Германия по газопровода „Северен поток“, предаде Франс прес.

Към 05:45 часа по Гринуич (08:45 ч. българско време) в понеделник сутринта единната европейска валута поевтиня с 0,71 на сто до 0,9883 долара - най-ниското ниво от декември 2002 година.

От началото на годината европейската валута продължава да отслабва спрямо долара, подкопана от икономическите сътресения и несигурността, предизвикани от руската инвазия в Украйна.

Руският гигант „Газпром“ обяви в петък, че газопроводът „Северен поток“, който трябваше да заработи отново в събота след профилактика, в крайна сметка ще бъде спрян за неопределено време, като изтъкнатата причина е ремонт на турбина заради теч на петрол.

Това съвпадна с обявяването на таван на цените на руския петрол от финансовите министри на държавите от Г-7.

От техническа гледна точка спирането се оценява като неоправдано от производителя на турбини „Сименс енерджи“ (Siemens Energy).

След като ЕС наложи икономически санкции на Русия заради инвазията й в Украйна, Кремъл намали или спря напълно доставките на газ към различните европейски страни, което доведе до скок на цените на енергията.

Според Русия санкциите са възпрепятствали връщането на турбина на Siemens, която е била на ремонт в Канада.

След като на 26 август се доближи до историческия си рекорд от 345 евро за мегаватчас, който беше достигнат в началото на войната в Украйна, миналата седмица цената на европейския природен газ спадна с над една трета, припомня АФП.