България ще изнася електричество за Северна Македония. Новината бе обявена на брифинг след срещата между скопския премиер Димитър Ковачевски и служебният министър-председател на България Гълъб Донев.

Новината идва на фона на енергийни сътресения в цяла Европа и в контекста на мерките, които Северна Македония въведе заради проблемите със скъпия ток. Правителството на Република Северна Македония прие мерки за пестене на електричество до 15 процента, като за домакинствата и компаниите са предвидени препоръки, а за държавните институции се въвеждат конкретни задължения. Мерките влязоха в сила от 1 септември.

Ковачевски пристигна днес у нас за разговори на четири очи с българския служебен премиер Гълъб Донев в сферата на енергетиката.

“Обсъждаме решение за снабдяване с електрическа енергия през 2023 година. Договорихме се да формираме работна група от министерствата на икономиката и енергетиката, в която ще се разговаря за капацитета за транспортиране на електрическа енергия и цените”, обяви Ковачевски.

Износът ще бъде до края на март следващата година. Предстои да бъдат изготвени детайлите по договора.
В същото време хората в социалните мрежи избухнаха.
Защо ще изнасяме ток, когато самите ние нямаме, питат те.