Мигрантският натиск ескалира. От миналата година досега мигрантският натиск по южната ни граница се е увеличил 5 пъти. От началото на годината имаме над 86 000 предотвратени от нашите служители по границата случаи. Това каза в предаването „Лице в лице“ по bTV главния секретар на МВР Петър Тодоров.

„Мигрантският натиск продължава от 2013 г. Това е процес, който не касае само МВР, не касае само нашата страна. Той е глобален процес и засяга много страни в Европа и извън нея. Предвид тези обстоятелства, които се случват в страни, извън нашата, този мигрантски натиск с годините все повече ескалира“, обясни той.

По думите му МВР полага огромни усилия за предотвратяване на мигрантския натиск. Тодоров изтъкна, че се предприема комплекс от мерки. Това обаче не било правено назад във времето.

„Мобилизирали сме огромен ресурс от хора и техника. За съжаление, имаме данни и за служители, които участват в тези престъпни схеми. Спрямо тях има твърда роля както на професионалното, така и на политическото ръководство и се взимат всички необходими мерки за документиране на тази престъпна дейност и предаването на материалите в прокуратурата“, каза още главният секретар на МВР.