В комуникация сме с Газпром. Опитваме се да доведем разговорите до позитивно приключване на преговорите и възобновяваме доставките при изгодни за нас условия.

Това заяви в ефира на БНТ министърът на енергетиката Росен Христов.

„За момента не мога да споделям много детайли от тези разговори и преговори, защото клаузите по договора са конфиденциални. Мога само да ви уверя, че работим изключително интензивно и се надяваме в скоро време да имаме положителен резултат, като това са изключително сложни преговори.

Тук не говорим само за доставки на газ, но също и за условия на плащане в рамките на европейските ограничения, за цена, за срокове и т.н.“, каза Христов.

По думите му има поне 10 елемента, еднакво важни, които ние трябва да сглобим и да решим.

На въпрос дали е оптимист по казуса Христов отвърна, че се надява да има положително развитие.

„Като водим тези преговори, всички в екипа се надяваме на положителен резултат. Това не означава, че разчитаме само на това. Работим и по редица други алтернативи. Целта е да осигурим газ на максимално добра цена“, каза той.

Не мога да кажа дали ще се увеличи цената на парното в София. Всичко зависи от доставките на газ и от това на каква цена ще може да го доставим“, каза Христов.

Той призна, че се водят преговори „Топлофикация“ да стане държавна.

Христов бе категоричен, че държавата се опитва да намери начин софиянци да получават парно на минимална цена. Той обаче не отрече новината, че има възможност столичаните да броят много повече пари за парното тази зима.

„Ако „Топлофикация“ стане държавна, това за определен период ще изчисти задълженията й. Това ще я направи поне счетоводно да изглежда добре. Тя обаче ще продължи да трупа задължения, но този прозорец, който се отваря, ни дава възможност да привлечем опитна компания, която специализира в подобна дейност и така да я изведем на едно нормално равнище“, заяви Христов.

„За момента имаме по-скоро стратегия, която тепърва разработваме в практически стъпки, по-скоро в план. Не сме определили оператор за дружеството. Това трябва да стане на конкурентна процедура с много участници, за да получим най-добрата оферта“, каза той.

Според него такава промяна не би била кой знае колко кардинална, защото през годините дружеството е било вече държавно.

Христов отново заговори за „Газпром“ и заяви, че се опитва да се осигури газ и за първите месеци на следващата година от там. Той обясни, че схемата ще е тази, по която плащат и останалите европейски страни.

Той отказа да коментира дали България ще открие сметка в рубли, защото това е конфиденциална информация и няма право да я огласява.

„Няма време. Ако предишното правителство си беше свършило работата и беше водило тези разговори още от април, ситуацията щеше да е различна. Ние не разчитаме в момента изцяло на „Газпром“. Дори и да възобновим доставки от :Газпром“, те няма да са на 90%. Водим разговори с различни компании и искаме да осигурим 130-150%. Водим преговори с Шел, Тотал Енерджи, Ботаж, с Турция, планираме да организираме, както вече направихме няколко търга“, каза Христов.

По думите му се обсъждат и по-дългосрочни – едногодишни стратегии, които биха осигурили за по-дълго време количества.

Христов се водят и преговори с Азербайджан за евентуално увеличение на количествата.

„Оферти за слотове няма. Не са осигурени и това се е знаело от предишното правителство, защото са получили писмо, в което това им е обяснено“, каза той.

Според Христов е притеснително, че Петков си мисли, че е добре един министър да опитва да се меси в пазарната икономика на чужда страна.

„Ако наистина вярва, че един министър може да влияе на бизнеса и на пазара в чужда страна, то това ще да е режим на управление, който не е по европейските правила“, каза още Христов.

Той е категоричен, че в момента в България влиза руски газ чрез посредници, но не може да каже какво е количеството.