Европол ще ни помага в борбата с нелегалната имиграция.

Това стана ясно от съвместен брифинг на силовия министър Иван Демерджиев и шефката на Европол.

Изпълнителният директор на Европол Катрин де Бол е на официално посещение в България. Целта е да посети партньорите на Европол и да обсъдят как заедно могат да се борят с организираната престъпност и тероризма. Освен това те трябва да дадат оценката си за работата си с Европол. България винаги е била надежден партньор в Европол, каза тя.


В последните 5 години се забелязва трикратно увеличение на обмена на информация между нашите служби и Европол, както отчете де Бол. Тя подчерта успехите в каналджийството, трафика на мигранти и хора, контрабандата на стоки и борбата с фалшивото евро. Заедно с Европол сме провели изключително успешни операции, според шефката на европейската полиция.

Ситуацията със сигурността в Европа се промени драматично, изтъкна Катрин де Бол. Осигуряването на сигурност за гражданите ни е важно в ежедневието, по думите й. Затова е нужно да се засили ролята на Европол, смята де Бол. Европол ще продължи да ни помага.

Относно ситуацията с мигрантите, тя коментира случая в Бургас, при който загинаха двама полицаи. Катрин Де Бол изказа съболезнования на семействата им.

Тази трагедия показа още веднъж на какъв риск са изложени ежедневно полицаите, изтъкна директорът на Европол. И тъй като винаги сме били надежден партньор на Европол, службата иска да ни окаже помощ в борбата с нелегалната имиграция.


България е ключов транзитен маршрут за мигрантите, а нелегалната миграция застрашава целия ЕС. Затова и България играе много важна роля в борбата с този вид престъпност, каза още Катрин де Бол.

На свой ред вътрешният министър Иван Демерджиев изтъкна предизвикателствата от засиления мигрантски натиск.

Той е запознал Катрин де Бол с действията, предприети от МВР. Тече масирана операция срещу нелегалната имиграция и трафика на бежанци. Демерджиев очерта нуждата от взаимодействието с Европол. Засилена е охраната на границата. Използването на дронове, по думите му, има дисциплиниращ ефект.

Днес са набелязани мерки за подобряване на взаимодействието с Европол. Съвместни екипи може да се включат в охраната на границата. Всички мерки ще бъдат обсъдени по-задълбочено в рамките на утрешния ден.

Полицията погна нелегалните мигранти в София

Полицията погна нелегалните мигранти в София

При спецакция в различни квартали са заловени малки групи бежанци

Министър Демерджиев благодари на Европол за помощта за разкриване на виновниците за инцидента в Бургас.

Той е поставил и темата за присъединяване на страната ни към Шенген, като подчерта, че сме готови да бъдем пълноправни партньори в шенгенското пространство.

Двамата с де Бол са обсъдили и проблемите, свързани с киберсигурността.