Общо около 300 милиона лева годишно е загубата за бюджета от заплащане на български работници на черно, “в плик”. Това изчислиха от Националната агенция по приходите (НАП). Освен загуба за бюджета щетите са и за всеки един от трудещите си, който се съгласява на тези условия, категорични са от ведомството.

От приходната агенция са създали специален сайт, на който всеки може да изчисли каква са личните му загуби през годините. Простата сметка, която всеки може да си направи на създадения за целта сайт от НАП - zaplatavplik.bg, показва, че при получаване само на 600 лева месечно в плик, ще загубите почти 70 000 лева от пенсии за период от 22 години. Това е в случай, че официалната ви заплата е 800 лева, а реалната - 1400 лева. Освен това работникът, ако е жена, ще се прости и с 6518,40 лева за целия период на майчинството, 3286,80 лева от болнични за период от 10 години, както и с възможността да ползва еднократно обезщетение при безработица в размер на 3200 лева. Според калкулатора на НАП в този случай служителят през следващите 30 години ще загуби общо 82 741 лева.

Ако работник реално получава 1500 лв., но работодателят му го осигурява на минималната работна заплата, загубата за служителя в следващите 30 години е близо 109 000 лв.

Най-рисковите сектори, в които е практика да се изплаща част или цялото възнаграждение “под масата”, са в търговията на едро и дребно, строителство, хотелиерство и ресторантьорство, подчертават от НАП.

През първите седем месеца на годината от приходната агенция съвместно с Инспекцията по труда са извършили 15 735 проверки във високорискови сектори, като случаите на работа без трудов договор са 1714 на брой. Така се оказва, че близо 10 на сто от проверените са получавали заплата за възнаграждението си в плик.