Съдебна реформа, която включва бърз и ефективен процес - в гражданското, наказателното и административното съдопроизводство, както и промени в Конституцията, представиха на пресконференция в централата на ГЕРБ Радомир Чолаков, Рая Назарян, Росен Желязков и евродепутатът Емил Радев.

“Темата за съдебната реформа е насочена към един цял управленски мандат, от ГЕРБ ще работят за много силна нормативна регулация. Нашата цел е да създадем бърз и ефективен процес - в гражданското, наказателното и административното съдопроизводство”, посочи Росен Желязков.

По думите му, юристите и експертите на ГЕРБ разработват много ясен законодателен процес, “за да се преодолее тази спонтанност и непрозрачност през последната година”.

“Ще работим за много ясна нормативна регулация, особено по “брадясали” въпроси. Ще имаме нов Наказателен кодекс, нов Закон за административно-наказателното производство - предпоставки за бързо и ефективно правосъдие”, уточни Росен Желязков.

“Започваме със съдебната реформа, като част от нашата управленска програма за един цял управленски мандат. Досега всички програми на ГЕРБ са били изключително детайли и подробни с много ясно поставени цели. Такива са и в сферата на съдебната реформа. Много се говори с термина “реформа”. Ние разбираме термина като промяна за по-добро, не за овладяване на съществуващото. Това ще е и призмата, през която ще подхождаме към всички политически предложения и проекти за промени в нормативната уредба”, каза Желязков.

Рая Назарян коментира, че от ГЕРБ са обърнали специално внимание към принципа на служебно начало на наказателния процес и даде пример, че досъдебното производство трябва да бъде ускорено.

От ГЕРБ ще предложат и промени в Конституцията, с които да бъде създаден нов тричленен орган, който ще е отговорен за разследванията срещу главния прокурор. “Органът ще със самостоятелен статут и гаранции за независимост. На членовете ще им бъде дадена възможност да извършват самостоятелно разследване срещу главния прокурор, да го привличат към наказателна отговорност при извършването на престъпление от общ характер и да поддържат това обвинение към всички съдебни инстанции”, поясни евродепутатът Емил Радев. От ГЕРБ отново се застъпват за индивидуалната конституционна жалба, за да може всеки гражданин, който се чувства засегнат, да подава своя жалба до Конституционния съд. А за да няма затрупване на Конституционния съд с жалби, се предлага и предварителна преценка за допустимост.

“Съдебната реформа не е магическо действие, а съвкупност от дейности. Конституционна реформа трябва да бъде направена, но при положение, че има политическо разбирателство и уважение към съдебната власт. Необходими са ? мнозинство за такива промени”, припомни от своя страна Радомир Чолаков. И отбеляза, че от ГЕРБ ще направят своите предложения за промяна, но само при спазването на тона уважение и разбирателство между отделните партии.

В началото на пресконференцията Чолаков припомни, как темата за съдебната реформа през последните години “беше иззета първо от “Демократична България”, а след това и от “Продължаваме Промяната”, които я превърнаха в лайтмотив на всичките си предизборни и следизборни управленски послания”.