Редица западни медии съобщават за сериозен конфликт между украинския лидер Володимир Зеленски и главнокомандващия въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни. Предполага се, че някой от тях може да напусне поста си.

Така според германския Bild главнокомандващият може да смени Зеленски начело на страната. Изданието посочва, че Залужни може да се превърне в „герой“ за огромното мнозинство украинци през периода на войната. Източници казват, че генералът е способен да стане лидер след нея, докато Зеленски нарича това спекулации.

Украинските медии съобщиха, че президентът иска да изпрати Залужни в оставка, т.к. влиянието на генерала върху обществото нараства всеки ден.

Така според някои публикации още през септември Залужни може да стане новият ръководител на Министерството на отбраната на страната, като по този начин престане да ръководи въоръжените сили на Украйна.

Освен това новото назначение ще лиши Залужни от военен статут, т.к. само цивилен може да ръководи отдела.

Както уточнява RT, Зеленски е загрижен и за отношението на западните медии към народния герой. Отбелязани са неговото „лидерство и военна изобретателност“.

В същото време изданието Wyborcza (Полша) сравнява военния генерал с Давид и Моисей, събрани в едно.

В разговор за руски медии политологът Александър Дудчак, казва, че засега Западът е доволен от Зеленски, но след промяна на ситуацията той може да бъде заменен от Залужни, а настоящият лидер на украинците може да бъде обвинен за политически неуспехи по време на войната.