Чешкият министър-председател Петр Фиала, чиято страна е ротационен председател на Европейския съюз, каза в петък, че страната му ще свика спешна среща, за да се справи с енергийната криза, предизвикана от инвазията на Русия в Украйна, предаде АФП.

Чешкото председателство “ще свика спешна среща на министрите на енергетиката, за да обсъдят конкретни извънредни мерки за справяне с енергийната ситуация”, каза премиерът Петр Фиала в съобщение в профила си в социалната мрежа “Туитър”.

Одобрен от Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, този ход идва в момент, когато 27-те държави-членки на ЕС се опитват да намалят зависимостта си от Русия за доставки на петрол и газ. Намаляващите доставки и тревогите за бъдещето доведоха до рязък скок на цените на енергията в Европа, посочва в коментар АФП.

Чешкият министър на промишлеността и търговията Йозеф Сикела каза, че Европейският енергиен съвет трябва да се срещне “възможно най-скоро”. “Ние сме в енергийна война с Русия и това вреди на целия ЕС”, каза още той.

Междувременно отново според данни на АФП цените на електроенергията на едро за 2022 г. в Германия и Франция счупиха нови рекорди в петък съответно на 850 евро и над 1000 евро за мегаватчас (MWh). Преди година цените в двете държави бяха около 85 евро/MWh.