ДНК експертиза е потвърдила, че 15-годишният сирийски гражданин Омар е шофьорът на автобуса с 47 мигранти, който вчера помете патрулен автомобил и уби двама полицаи на оживеното кръстовище „Трапезица“ в Бургас. В този момент прокуратурата в града дава брифинг за събраните доказателства и повдигнаите обвинения на трима сирийски граждани. Всеки от тях е имал различна роля – непълнолетният Омар е бил водач на автобус, вторият сириец е настанявал мигрантите в превозното средство, а третият е закупил самия автобус. Омар е с хуманитарен статут, а другите двама са постоянно пребиваващи. На българския гражданин, свързан със случая, предстои да бъде повдигнато обвинение, което ще е за съучастие. Българинът е купил автобуса в чужбина и го е внесъл в страната.

Днес окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев представи част от състава на прокурорския и следователския екип. Стана ясно и какво е евентуалното наказание, което може да получи водачът. Окръжна прокуратура Бургас е повдигнала обвинение срещу непълнолетния сириец – водач на автобуса, с който бе причинена смъртта на полицаите. Случаят е квалифициран като особено тежък,

„Той може да получи от 3 до 10 години затвор, тъй като се касае за непълнолетен. Това е най-тежкото наказание, което може да бъде наложено в този случай“, каза прок. Соня Петрова.

В Районна прокуратура Бургас са предявени три обвинения за незаконно прекарване на мигранти през страната срещу 3 лица – водача и другите двама сирийски граждани, каза прок. Мария Маркова. За това тримата могат да получат от 1 до 6 години затвор и глоба от 5 до 20 000 лв. Поради факта, че е непълнолетен, по това обвинение наказанието на Омар може да бъде редуцирано на 3 години.

В момента тримата сирийски граждани са задържани за срок до 72 часа. След това предстои внасяне за искане за постоянно задържане под стража.

Шефът на разследващия екип Теньо Гайдаров каза, че има доказателства, че непълнолетният сириец е шофирал.

„ДНК профилът, който беше иззет по време на огледа, съвпада с този на лицето, което беше задържано, и на което ще бъде повдигнато обвинение за причиненото пътно-транспортно прозишествие“, каза Гайдаров.

Голяма част от мигрантите са разпитани като свидетели и потвърждават авторството на провлечения към наказателна отговорност гражданин.

кадър БНТ