Русия е изготвила подробни планове за изключване на Запорожката атомна централа - най-голямата в Европа - от украинската енергийна мрежа, а оттам и достъпа є до европейската, предаде британската телевизия “Скай Нюз”.
Централата е една от най-горещи конфликтни зони във войната, като има опасения от сериозен инцидент, ако обстрелът около съоръжението продължи. Русия и Украйна се обвиняват взаимно за атаките, на фона на международни призиви за демилитаризиране на района, припомнят наблюдатели.

Русия контролира електроцентралата, като на място украински персонал все още работи там.
Ръководителят на украинската компания за атомна енергия каза пред “Гардиън”, че руските инженери имат план за прекъсване на централата и свързването є към руската мрежа.

“Те представиха плана на работниците в централата, а те го представиха на нас”, каза Петро Котин.

“Предпоставката за този план е тежка повреда на всички линии, които свързват Запорожската атомна електроцентрала с украинската система”, уточни още експертът. Според Котин, руският обстрел на линиите е предназначен да доведе до такъв сценарий, а процесът на превключване на системите би бил сериозен риск по отношение на осигуряването на охлаждане на реакторите. Интервюто с Котин идва на фона съобщения в руските медии ден по-рано за двама задържани служители на АЕЦ “Запорожие” по обвинения в сътрудничество и предаване на информация на въоръжените сили на Украйна.

В рамките на деня в четвъртък ръководителят на администрацията на Запорожска област Евгений Балицки каза в ефира на телевизионния канал “Россия 24”, че за изминалото денонощие украинските войски са обстрелвали около 30 пъти района на селището Енергодар, от които 17 удара са били срещу АЕЦ “Запорожие”.

Същевременно директорът на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси заяви в интервю за френската телевизия “Франс 24” в разговорите си с руската страна е получил уверения, че “в най-скоро време” на експерти на агенцията ще бъде осигурен достъп до съоръжението, за да констатират възможните рискове и достоверността на обвиненията от страна на Киев и Москва за систематичния обстрел на АЕЦ “Запорожие”.