Професор от университета в Мериленд, САЩ, разработи софтуер за машинно обучение по поръчка на китайската корпорация Alibaba, който може да шпионира населението и дори да предсказва човешкото поведение, съобщи „Daily Beast“.

Китайската корпорация е отпуснала 125 000 долара на изследователски екип, ръководен от американския университетски професор Динеш Маночи, за разработване на софтуера, който ще се прилага в градска среда. Според документа той ще може да "класифицира самоличността на всеки минувач и да идентифицира други биометрични характеристики". Алгоритъмът изследва отличителните черти на походката и категоризира пешеходците, като ги описва като "агресивни", "срамежливи", "импулсивни" и др.


"Тези характеристики ще се използват за прогнозиране на поведението на всеки пешеходец и са полезни за наблюдение", се казва в документа.

Според изследователят Райън Федасюк, "очевидната цел на този софтуер е да предвижда демонстрации и протести предварително, за да може да ги потуши".

Освен че работи с китайска корпорация по темата за разработването на софтуер, Маночи работи и с Министерството на отбраната на САЩ. Пентагонът предоставил на изследователския му екип безвъзмездни средства в размер на 321 000 долара.