България е получила отказ да се удължи срокът на офертата за танкерите с втечнен газ от САЩ. Това потвърди енергийният министър Росен Христов при инспекцията на газовата връзка с Гърция.

„Получихме отговор от американската компания “Шиниър”. За съжаление получихме отказ и срокът си остава същият – до 19 август да посочим терминал за доставка на втечнен газ. Разговарях със зам.-министъра на енергетиката на Турция, който пое ангажимент да провери преди изтичането на този срок - дали при тях има свободни терминали”, подчерта той.

За момента са получени добри оферти на търга за доставки, който „Булгаргаз” организира. Количествата обаче са за октомври и така най-вероятно цената за септември ще е около вече предложените 315 лева за мегаватчас.

Офертите са добри, днес сме ги обобщили и анализирали, следващата седмица при влизането на новото ръководство ще имаме два подхода – или ще се свържем с най-добрите, за да актуализираме ценови параметри и срокове на валидност или процедурата може да се проведе отново, така че да са актуални сроковете на доставка”, поясни Иван Топчийски от “Булгаргаз”.