"Демократична България" ще се регистрира самостоятелно за участие в изборите на 2 октомври още утре. Това съобщава "24 часа".

Срокът на партиите да подадат документи за регистрация пред Централната избирателна комисия изтича в 17 ч в сряда. Повечето от големите партии избраха да подадат документите си в последния момент, като за "Демократична България" и "Продължаваме промяната" обаче се чакаше да решат дали няма да се явят заедно на вота.

Десните на няколко пъти направиха оферта към ПП да обединят листите си за предсрочните избори.

Известно е, че лидерите на "Промяната" изчакваха и прогнозите на социолозите какво би им донесло това. Според изследването на "Маркет Линкс" от миналата седмица обединение между двете формации би "изяло" около 1,2% спрямо общия им изборен резултат, ако се явят поотделно. Но така биха задминали ГЕРБ с близо 4%, докато самостоятелно явяване прави партията на Бойко Борисов първа политическа сила.

Опасенията на ПП обаче са, че така ще се лишат от периферията си в центъра и най-вече леви избиратели, които не припознават вече БСП. Още вчера съпредседателят Асен Василев даде публично знак, че по-скоро такова обединения няма да има.

В интервю за БНР той обясни, че не е само математиката дали така те ще спечелят, или загубят гласове, а с ДБ имали идеологически разминавания - "Промяната" била по-скоро центристка партия, отколкото дясна. Обеща обаче днес или утре да кажат ще има ли коалиция.

Десните явно вече са получили отговор, защото още в понеделник започнаха подготовката на изборните си книжа и утре ще се явят за регистрация в ЦИК самостоятелно.