"Булгаргаз“ ЕАД организира провеждането на търг за покупка на количества втечнен природен газ. Това става ясно от сайта на държавния газов доставчик. Междувременно двама министри отидоха на инспекция на интерконектора.

Цялата държава е мобилизирана, за да помогне на строителя да приключи обекта. Това каза пред журналисти по време на инспекция на газовата връзка Гърция-България служебният вицепремиер и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев.

"Остава още един проблем и той е свързан със скадата, която управлява целия интерконектор. Без приключване на скадата, няма как да работи интерконекторът", посочи Алексиев.

"Ние газ днес не открихме в интерконектора, открихме само неприключили строителни работи, но правим всичко възможно в най-бързи и ускорени срокове всичко това да бъде факт", каза още Христо Алексиев.

"Първи приоритет за нас е газовата връзка, втори приоритет е стабилизиране на "Булгаргаз". Без значение кой ще е доставчик - ако "Булгаргаз" няма средства да разпрати тези доставки, въпросът за това кой е доставчик става безсмислен", коментира Христо .Алексиев.

Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков, който също участва в инспекцията, беше категоричен, че проверките на строителните дейности на интерконектора ще са всеки ден: "ДНСК в региона ще проверява всеки ден както строително-монтажни дейности се извършват. На практика надзорникът ще получи буквално офис в ДНСК, за да може с директора на ДНСК да събират всички документи."

"Този обект изглежда като една луксозна сграда с мебели, в която обаче няма ток и средата около нея не е завършена", допълни Шишков.