Предизборно „обединение на българофилите“ правят ВМРО, партията на Петър Москов КОД и НФСБ. В коалицията участват и „Общество за нова България“ и „Български съюз за нова демокрация“. Обединението бе анонсирано пред медиите още преди срещата на въпросните формации, провела се в централата на ВМРО на столичната улица „Пиротска“.

Петър Москов не присъства, а НФСБ представяше бившият депутат и настоящ председател на формацията след оттеглянето на Валери Симеонов Борис Ячев. ИТН на Слави Трифонов и Български възход на Стефан Янев отказаха участие в „партриотичното“ обединение“.


„Причината да отправим тази публична покана към формациите, които считат предимно себе си за българофилски, е анализът на изминалото Народно събрание, което не само ерозира усещането за държавност и патриотизъм, но и усещането за национален суверенитет. Случаят със скандалното гласуване за Република Северна Македония беше само един от случаите, в които българския национален суверенитет бе жертван в угода на чужди интереси“, представи коалиционната идея Искрен Веселинов, съпредседател на ВМРО.


Хората, обединили се в обща цел, се борили и срещу ляволибералния радикализъм, завладял родната политика. „В момента имаме състезание кой е по-ляв в изминалия парламент. Включително формации, които се назовават „градска десница“ са всъщност проводници на леви политики. Дори самото управление мина под лозунга „леви политики с десни средства“, не съм сигурен вече как беше трактовката“, добави Веселинов.


Новосформираното обединение ще се бори също така и срещу Зелената сделка, която била пагубна за българската и европейската икономика, срещу демографската криза и кризата в българското производство.