Арестът на Борисов и изгонването на руските дипломати не са грешки. Коалиция с ГЕРБ, докато Борисов е начело, е невъзможна. Доколкото знам няма посредници при вноса на руски газ. Ще сме първа политическа сила. Това каза по БТВ бившият финансов министър Асен Василев.

“Не зная Борисов, ако има документи, да излезе и да ги покаже. Когато “Газпром” спря да изпълнява доставките, газ имаше. При нас бяха всички най-черни сценарии. Имаше бърза реакция, нямаше спиране на потреблението. Чирен се пълни. Започнахме да получаваме в пълен обем азерски газ. Успяхме да направим дългосрочен договор за 7 карга, които да покрият нуждите до март.


Заварихме азерски газ на 30 процента. Сега ги получаваме в пълния обем. От гръцката страна всичко е завършено. Дали има недовършени строителни работи, това че някоя чешмичка не е направена, не следва да се спре проекта. Има изразена страна от правителството, тръбата да заработи. Това трябваше да се случи в края на август.


За първите две карга има осигурени слотове, а за останалите - на Ревитус се увеличава капацитета. Ако не се подпише договора, ще изпуснем питомното и ще гоним дивото.


В края на годината може да си предявим арбитражни искове към “Газпром”, когато договорът изтече. Александър Николов /бел. ред. бивш енергиен министър/ си свърши работата добре. Имаше много критични ситуации през последните 7 месеца. Да сте чули да казваме, че има хаос, че другите са виновни, да плашим хората и да правим щабове. Ако не можеш да се справиш, започваш да плашиш хората.


Въпрос към Росица Велкова за Спецов. Тя е преценила, че иска да работи с други хора. Има изключителна събираемост на данъците, допълни той.


Василев отговори на въпроса откога са охладнели отношенията на ПП с президента Румен Радев: “Отстраняване на Николай Павлов като шеф на “Булгаргаз”, както и отнемане на допуска на Сотир Цацаров като шеф на КПКОНПИ”, уточни той.


Относно предложението ПП да се яви с ДБ заедно на изборите, Василев уточни: “Събираме и анализираме данни. Прагматичен ще е подхода дали можем да вземем повече мандати заедно и поотделно. Този път пак си правим проучванията. На базата на това ще решим.


Докато Борисов ръководи ГЕРБ, е невъзможно да има коалиция. Няма как, докато той организира системата на отклоняване на публичен ресурс, въобще да се говори за такова нещо. Не мисля, че арестът на Борисов е бил грешка. Имало е данни за показания, за престъпления. Прокуратурата извършва проверка. Казаха, че е нямало спешност, което е право на съда да прецени. Не е грешка изгонването на руските дипломати. Мисля, че ние ще сме първа политическа сила.