Приоритетите ни са реалистични и необходими и трябва да бъдат изпълнени сега, защото имат важни практически последици. Приоритетите, които сме си фиксирали, извън текущата дейност, са пет на брой. Това каза по време на брифинг служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

На първо място като приоритет Зарков посочи законите по Националния план за възстановяване и устойчивост.

Вторият приоритет е ефективната реализация на закона за съдебната власт, с който на европейските делегирани прокурори се предоставя администрация. „Днес влизат в сила последните изменения в Закона за съдебната власт. С тях на европейските делегирани прокурори се предоставя администрация. Така, те ще могат да работят независимо. В качеството си на народен представител имах честта да подпомагам процеса. Сега е важно да започнем ефективната реализация на закона”, коментира Зарков.

"Следващите седмици е крайно наложително да се направи решителна крачка за реализиране на проекта за строеж на нов затвор. Създаване на съвет за криминологически изследвания към министерство на правосъдието. България е единствената страна в ЕС, в която такъв съвет не функционира, макар че страната ни има с какво да се гордее по отношение на науката криминология", каза още Зарков.

Темата Шенген бе посочена като пети приоритет за Зарков и екипа му.

"През последните години в обществото ни затихна тази тема, а това е въпрос с огромно практическо значение за всеки български гражданин и бизнеса", заяви Зарков.