Голяма част от служебните министри познавам лично. Президентът е този, който определя министрите, структурата и състава на служебното правителство.

Президентът заяви, че няма да се колебае, въпреки професионализма, който са проявили, че ако не се справят с отговорностите, ще бъдат сменени. Там, където има несправяне със задълженията, ще има промени. Това заяви в интервю за БНТ служебният министър-председател Гълъб Донев.

Той коментира и основната задача на служебното правителство – подготовката на предстоящите избори. По думите му тя не е толкова важна, колкото как е управлявана държавата. Така гражданите ще могат да направят своя информиран избор.

"Ще покажем истинската ситуация в държавата, за да не могат партиите да правят политическата си кампания върху гърба на служебното правителство. Ние няма да правим политически коментари, няма да участваме в политическата надпревара и няма да допуснем да влияем на свободния избор на гражданите".

"Не очаквам активни социални протести и действия, които да доведат до по-драматични събития. Ще направим всичко възможно да бъдат неутрализирани кризите, които наследихме от предходното правителство", каза още той.

Донев увери, че октомври ще има увеличение на пенсиите, тъй като това е заложено в Закона за бюджета на ДОО и няма как да не го изпълнят.

"Друг е въпросът, че чисто експертно, не съм съгласен с направените промени, включително за юлското преизчисление на пенсиите. Ще бъдат увеличени пенсиите на 715 000 пенсионери през октомври. Увеличението няма да е за всички пенсионери. Формулата, по която е заложено, ще отнеме придобити права на пенсионерите.

Компенсациите за тока бизнеса са заложени в актуализацията на бюджета, но само до края на септември. За тази компенсация участват единствено държавните дружества, уточни Донев.

"Ще се опитаме да намерим решение на този проблем. Трябва да направим така, че всички големи енергийни консуматори да прилагат енергоспестяващи инструменти, за да снижим още повече потребление на ел. енергия. С механизма, който е приет в момента казваме "изразходвайте колкото искате, ние ще ви платим разликата от 250 лв. нагоре."

Социалното министерство е изготвило план и е започнало да събира заявления за енергийна помощ. Тя е увеличена със 100 лева - вече е 623.55. Разширен е и кръгът на правоимащите също се увеличава с около 50 000 души. Другият важен момент е промяна в линията на бедност - още този месец тя ще нарасне от 413 на 504 лв., коментира Донев, който е бивш социален министър.

"Това е едно много шоково покачване на линията на бедност. То ще доведе до това, че социалните помощи и финансовата подкрепа за хора с увреждания ще бъдат увеличени".