Русия гони 14 български дипломати. В сайта на руското министерство на външните работи се посочва, че днес българският посланик Атанас Кръстин е получил нота. В нея се посочва, че Москва обявява за персона нон грата 14 сътрудници на дипломатическите мисии и консулства на България в Русия, съобщава БНТ.

Действията са отговор на решението на българската страна да обяви за персона нон грата 70 руски дипломати и сътрудници, работещи в руските дипломатически представителства в България.

В информацията на сайта на министерството са изброени и останалите решения - въвеждане на квотния принцип в мисиите в България и Русия и закриването на руското консулство в Русе, като изрично се подчертава, че отговорността за тези действия е на правителството, начело с "г-н Петков".

"Считаме, че подобни действия, не само нанасят съществена вреда на традиционните връзки между нашите две държави, но и накърняват правата на сънародниците ни, лишени от достъп до консулски услуги", се казва в изявлението на руското външно министерство.

И още: "Подобни действия са свидетелство за продължаващата деградация на колективния Запад, готов да жертва интересите на партньорите си, само и само да навреди на Русия. Безусловното следване на тази линия от страна на официална София, предизвиква съжаление".

"Убедени сме, че приятелското поведение спрямо Русия няма нищо общо с националните интереси на България и народа ѝ", завършва информацията в сайта на външното министерство на Русия.