Председателят на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев е единственият българин, избран да представлява Европейската комисия (ЕК) като арбитър по спорове, свързани със Споразумението за търговия и сътрудничество между ЕС и Обединеното кралство, влязло в сила на 1 януари 2021 г. в резултат на излизането на Великобритания от ЕС.

Процедурата по избор на арбитрите е продължила една година, разказа Дерменджиев пред БТА, който е доктор по международно право и специалист в сферата на международния търговски арбитраж. По думите му номинацията му не идва от България, а е селектиран от Комисията, като изборът е признание както за него, така и за страната ни, тъй като има държави, които не са представени чрез свои арбитри.


Преди дни ЕК публикува на официалния си сайт списък на арбитрите по двустранни спорове, породени или отнасящи се до търговските споразумения от най-ново поколение между Европейския съюз (ЕС) и трети страни - Япония, Сингапур, Виетнам, Канада, Обединеното кралство.


Арбитражът е междудържавен, в него не могат да участват компании или браншове. Той ще работи по изрично разписани в приложения към споразумението правила. При възникнал спор, във връзка със споразумението, ЕК и Великобритания посочват по един свой представител за арбитър, а за председател се избира такъв, който не е от Европа и ЕС. Арбитражното производство трябва да приключи в рамките на няколко месеца. Около три месеца са отделени за дипломатически преговори, на ниво външни министри, ако те са неуспешни, се постановява решение от арбитража. "Решението е задължително за страните по спора", обясни Дерменджиев.


Ако някоя държава от ЕС има претенции, тя изпраща нотификация до ЕК, която разглежда случая и започва процедура срещу Великобритания от името на държавата, посочи той. Ако има претенция към държава от ЕС, тя е представлявана при спора от ЕК, която после ще търси лостовете за компенсации от конкретната държава.


Споразумението има десет позиции, които предполагат основа за такъв спор, който би възникнал, обясни Ивайло Дерменджиев. Според него е неизбежно да се стигне до арбитраж. Той отбеляза темите за превозвачите, околната среда и риболова като важни за ЕС, които обаче засягат и Великобритания.


Председателят на Висшия адвокатски съвет обясни, че арбитражът ще разглежда не само търговски спорове, а и други, като например свързани със свободата на придвижване. Арбитражът също така може да налага санкции, които да не са имуществено-парични, а да задължават към определени действия, както и да отнема привилегии. Той може да постановява и реципрочни мерки, например, ако Великобритания е нарушила нещо в областта на риболовните споразумения, могат да се наложат реципрочни мерки само, че в областта на транспорта, каза още Дерменджиев.


Към момента няма започнати арбитражни производства, защото все още продължава процесът на организация и структуриране, посочи Дерменджиев. Очаква се арбитражът да започне работа през 2023 г.