Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министър-председателя в оставка Кирил Петков и до енергийния министър в оставка Александър Николов, в която настоява държавата да компенсира домакинствата на природен газ, съобщават от пресцентъра на природния защитник?

Причината е внесеното от "Булгаргаз" ЕАД заявление в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за безпрецедентно голямо увеличение на регулираната цена на синьото гориво от 1 август 2022 г. Съгласно публикуваното заявление цената на природния газ от обществения доставчик за м. август 2022 г. следва да бъде 286,84 лв. /мегаватчас или с 54,07% над действащата в момента цена в размер на 186,17 лв. /мегаватчас.

Ковачева изтъкна, че заявената от "Булгаргаз" ЕАД нова цена е два пъти по-висока от утвърдената за месец юни 2022 г. в размер на 141,76 лв. /мегаватчас, която беше включена в прогнозите на КЕВР при определянето на регулираните цени на топлинната енергия и на електрическата енергия от високоефективното комбинирано производство на дружествата от сектор "Топлоснабдяване" за ценовия период от 01.07.2022 г. до 30.06.2023 г.", пише общественият защитник.

Диана Ковачева настоява спешно да се поднови правителствената Програмата за компенсиране на домакинствата във връзка с високите цени на природния газ.

"Категорично е становището ми, че регулираните цени на електрическата енергия, на топлата вода и на централното отопление вече прехвърлят предела на социалната поносимост за огромното мнозинство от потребителите, а поисканото безпрецедентно поскъпване на природния газ отива далече отвъд тази граница. Енергийните разходи на домакинствата нарастват взривообразно на фона на рекордно висока годишна инфлация в България, която през м. юни 2022 г. възлиза на 16,9%, по данни на Националния статистически институт", аргументира се омбудсманът.

Диана Ковачева предупреждава, че ескалацията на цените на природния газ застрашава възможността на хиляди български граждани да посрещат свои основни битови потребности.