Английската централна банка (АЦБ) предупреди в последния си доклад за финансовата стабилност, че икономическите перспективи както за Великобритания, така и в световен план са се "влошили съществено" с оглед на рязко покачване на инфлацията, спад на реалните доходи и маржове на печалба на някои предприятия и затягане на глобалните финансови условия. Според АЦБ развитието на войната в Украйна ще бъде ключов фактор.

Това накара АЦБ да поиска от търговските банки увеличат капиталовите буфери, за да гарантират, че могат да устоят на икономическата буря.

"Пазарните лихвени проценти и спредовете на корпоративните облигации се повишиха рязко, отразявайки очакванията за по-нататъшно затягане на паричната и лихвена политиката в отговор на възобновените рискове от по-устойчива повишаваща се инфлация и нарастващ кредитен риск“, посочва централната банка на Обединеното крластво, цитирана от БНР.

АЦБ очерта редица негативни рискове за финансовата стабилност, включително развитието на войната в Украйна, допълнителни несигурности относно имотния сектор в Китай и потенциални нови противопандемични ограничения.

Банката постави акцент върху инфлацията, като отбеляза, че по-силен или по-постоянен инфлационен натиск може да доведе до "слаб икономически растеж в световен мащаб, допълнително рязко затягане на глобалните финансови условия и потенциал за допълнителна нестабилност и стрес на финансовите пазари. По-строгите условия биха увеличили натиска, пред който вече са изправени домакинствата и предприятията, както и обслужваемостта на дълга на публичния сектор в някои страни, включително в еврозоната".

Според анализатори на МВФ и ОИСР Великобритания е по-податлива на рецесия и постоянна висока инфлация, отколкото други западни държави, всички които се борят с глобалните шокове на енергийните и стоковите пазари.

Британските банки бяха в добра позиция да издържат дори на сериозен икономически спад, посочи АЦБ, въпреки че отбеляза, че техните капиталови съотношения - макар и все още силни - се очаква леко да намалеят през следващите тримесечия.

Членовете на Комитета за финансова политика (FPC) потвърдиха, че АЦБ ще удвои лихвения антицикличен капиталов буфер до 2% през юли следващата година и каза, че може да променя лихвения процент в двете посоки в зависимост от това как се развива световната икономика.

Нивото на лихвения антицикличен капиталов буфер представлява допълнителен буфер за банките, който варира в зависимост от икономическите перспективи.

Въпреки влошаващата се криза по отношение на разхода за живот и растящата инфлация АЦБ заяви, че банките са устойчиви на уязвимостта на дълга на домакинствата и бизнеса.

Централната банка също така изрази безпокойство относно здравето на основните финансови пазари – като държавните облигации на САЩ и Великобритания – които бяха обект на силен интерес и наливане на средства през март 2020 г., когато пандемията от Covid-19 предизвика панически разпродажби на други активи.

"Условията могат да продължат да се влошават, особено ако нестабилността на пазара се увеличи допълнително“, каза АЦБ.

Централната банка също така заяви, че ще извърши задълбочен анализ на функционирането на пазара на суровини, като търговията с метали беше сериозно нарушена през март от нахлуването на Русия в Украйна.

АЦБ посочи, че ще започне през септември своя стрес тест на банките за 2022 г., който беше забавен поради войната в Украйна, като резултатите вероятно ще излязат в средата на 2023 г.