Колкото повече се разширява пропастта между политическите формации, толкова по-важна става готовността на Президенството отново да завърти политическата рулетка. Предвид искания вот на недоверие, решаващият ход е все по-близо до „Дондуков” 2. Засега обаче от там се въздържат от позиция, като изчакват решението на Народното събрание следващата седмица.

Ако вотът на недоверие мине, то Кирил Петков ще трябва да подаде оставка на правителството. От там започва раздаване на проучвателния мандат от президента Румен Радев. Първо той ще отиде при „Продължаваме Промяната”, които са първа политическа сила и те ще имат възможност да съставят ново мнозинство, ако не успеят президентът връчва проучвателен мандат на втората партия – в случая ГЕРБ, а коя ще е третата, ако се стигне до нея, решението е в ръцете на президента.

„Има такъв народ” вече дадоха заявка, че могат да застанат начело. От президентската институция обаче към този момент не съобщават дали обмислят варианти и какви.

Вицепрезидентът Илияна Йотова коментира темата за вота на недоверие към кабинета „Петков”. Според нея варианти в случай на падане на правителството все още не се обсъждат.

„Не обсъждаме, защото аз лично не съм видяла и мотивите. Нека да ви припомня 30-годишната нова история на България – нерядко вотовете на недоверие стабилизират правителството”, каза тя.