На специална пресконференция БСП казва как вижда управлението на коалицията занапред.

"Анализирахме много спокойно и разумно създалата се ситуация. Ще ви запознаем с предварителната оценка и решение. В неделя свикваме и Националния съвет. След обсъждането имаме да ви казваме, четири неща", каза вицепремиерът, министър на икономиката и лидер на БСП Корнелия Нинова.

"Първо за нас най-важно е в краткосрочен план е да се приеме актуализацията на бюджета. Нашите предложения, които съответстват на политиките, които да помогнем на младите семейства и на децата с намаляване на данъците. Да се увеличат пенсиите. Да се увеличат ваучерите за храна на работниците. Да се овладеят цените с премахването на акцизи и ДДС. Да се подпомогнат земеделските производители.

В последния момент благодарим на партньорите беше прието и предложението да се дадат допълнително средства за транспортни линии за отдалечените населени места , както и за карти за хора с увреждания, и да се подпомогне индустрията.

Тези наши предложения и приоритети фигурират в актуализацията на бюджета. Важно е тя да се приеме, не само заради тях, но защото касаят милиони българи. Най-важното е да създадем спокойствие и сигурност, каза Нинова.

"Второ. Избори сега означават хаос, задълбочаване на кризата, липса на народно събрание, което да взима решения, неизвестност и несигурност. Не може да допуснем това да стане. Ние сме отговорна разумна партия. Знаем как да продължим напред", добави Нинова.

"Трето категорично подкрепяме политиката на премиера Петков и ПП за борба с корупцията и модела ГЕРБ. Пет години в опозиция водим тежка битка с този модел. Ще продължим по този начин. Навсякъде е обрасло със зависимости, кражби, саботаж на хора от предишния модел. Изпитваме го и като министри, и като участващи в изпълнителната власт.

Подкрепяме кандидатурата на Рашков за КПКОНПИ. Всичко това ще предложим като решения в неделя на нашия национален съвет и на коалиционните партньори.

Не сме разговаряли за постове. От наша страна не е имало нито един скандал за постове. Ние сме в тази коалиция да си свършим работата, да си направим промените и реформите. Търсенето на мнозинство, ние тази вечер имаме коалиционен съвет, лидерски, ще обсъдим тези въпроси. Няма да се ангажираме предварително.

Не се притесняваме от избори. Намираме ги за нелогични и вредни в този момент, подчерта Нинова. Няма увеличение на доходи, няма компенсации за бизнеса, фалити , безработни, цените хвърчат нагоре, няма парламент, който да реши проблема. За нас това е пагубно", повтори вицепремиерът.

"Не сме знаели предварително за изявлението на Слави Трифонов. Знаехме, че има сериозен конфликт с напускането на министрите. Що се отнася до Македония. БСП постави две червени линии. Тогава ни питахте защо точно тези две. Едната беше република Северна Македония. Втората беше истанбулската конвенция. Излизането на ИТН не променя позицията на БСП. Няма да дадем съгласие, докато Скопие не изпълни условията по договора, каза Нинова, що се отнася до ветото за Северна Македония.

Най-сериозните реформи тепърва ни предстоят. Очевидно нашите усилия през последните месеци са дали резултат, след като статистиката показа ръст от 4%. Така коментира Нинова работата на коалицията занапред. Удвоени усилия - за борба със стария модел и сериозни промени в различни сектори, като пенсионната реформа", добави Нинова, говорейки за предстоящата работа на правителството.