Граждани се събраха на митинг за достойна подкрепа за украинските бежанци в България пред сградата на президентството в София. Сред техните искания е оставката на заместник министър-председателя по ефективно управление Калина Константинова. Друго искане е свързано с конкретни стъпки за интеграция на украинските бежанци.

Те настояват за: отчет на средствата, получени от ЕС за справяне с бежанската криза; прекратяване на порочните практики и изготвяне на цялостна стратегия за подкрепа на украинските бежанци; адекватна комуникация на стратегията и конкретни мерки за противопоставяне на пропутинистката пропаганда; стъпки за интеграцията на бежанците - на първо време масово организиране на курсове по български език за възрастни и деца, приемане на децата в детски градини и училища; оставка на вицепремиера Калина Константинова поради некомпетентност и недопустимо отношение, несъвместими със заемания от нея пост.

Гражданите носеха украински и български знамена, както и плакати с надписи „Аrm Ukraine now“ и „Buying Putin’s gas & oil you support the war!“.

Оратори на митинга поискаха правителството да се отърве от червената патерица – БСП и да се започнат доставки на оръжие за Украйна.

В района има заселено полицейско присъствие. Движението по ул. „Леге“ е спряно.