Има напрежение, дебат, който е по-разгорещен. Но за първи път българският парламент не е предвидим и скучен. И не е гумен печат. По-добре да има спорове, отколкото да няма никакви. Това каза финансовият министър Асен Василев по НТВ.

Конфликтът с РСМ ще се разреши с разговори, отнема време. Няма как това нещо да не повлияе на емоцията и преговорите. Надявам се, че няма да повлияе драматично. И тези, които са запалили центъра в Битоля, няма да постигнат целите си.

Македония

Това, което заварихме в управлението е много дълго време България не е поставяла този въпрос. В последният момент ние поставяме проблема са РСМ. Това е ситуация на цялата държава и на народа. ние дълго време сме си мълчали и проблемът не е бил повдигнат. Гърците са казвали 20 години, че има проблем. А ние - е няма проблем. Истината е, че проблем има и това не може да се замете под килима.


От Европа питат докъде стигнахте, но няма натиск. Всяка една среща започва и завършва с това какво сме направили с Северна Македония. Нека да кажа- мека форма на натиск. Това, което идва от Европа е разберете се с Македония, за да се отпуши процеса. Първата стъпка е да убедим европейските си партньори, е че не България, а ЕС да се разбере с Македония. Тя трябва да приеме, че има проблем с езика на омразата. Проблемът трябва да стане между ЕС и Македония. Няма как България да вдигне ветото. Ако трябва двете държави да се разберем, ще трябва дълго време. Някой отстрани трябва да погледне, че става въпрос за общоевропейски ценности. Разширявайки разговора, трябва да се стигне до трайно решение на проблема.


Относно проекта “Магнитски”:

На въпрос дали той стои зад него, той бе категоричен: “Не. Има работна група, която се ръководи от МП. Вътре има от ДАНС, МС, МВнР, широка група от експерти. Имаше три -четири варианта на този закон. Смятам, че това е буря в чаша вода. Истински законопроект трябва да мине през обществени обсъждания. Някой вади някакви текстове и въпросът е, че тези текстове са далече от закона. за да стане нещо фашистко, трябва парламентът да го приеме. България трябва да си защити икономиката от санкциите. Има банки в ЕС, които са затворени заради санкции. В момента, ако САЩ наложи санкции и сложат финансовата система за това, това означава, че достъпът до банки е отрязан. Трябва да сме готови за такива санкции. Миналата година никой в държавата не знаеше какво да прави.


За бюджета:

Нормалният бюджет започва да работи от догодина. Ще си говорим със синдикатите и ще видим какви са им притесненията с актуализацията на бюджета. За допълнителните средства трябва системата да се реформира. Тя започна в МВР. До края на година трябва да платим дълг от 7 млрд лева.

Когато г-н Борисов бе арестуван, в много градове имаше фойерверки. Нека той да си направи сметка кого бият с камъни. Не мога да кажа с какви срокове европейската прокуратура събира информация и ние им я представяме. Има информация, която не сме я обявили публично.

Еврото трябва да се приеме най-скоро. Нека Теменужка Петкова да каже дали си е празнувала рождения ден в Русия. Няма проблем с нея да се видим в съда. Танкерите се разтоварват в момента и си ползваме газ оттам.