При международна операция бе разбита голяма мрежа за нелегална имиграция, която може би е вкарала в Европа около 10 000 души от Сирия и Турция. Арестувани са осем лидери на мрежата, обяви европейската полицейска агенция Европол, цитирана от Франс прес.

От 2021 г. координирана от Европол оперативна група с участието на представители на Германия, Австрия, Сърбия, Румъния, Унгария и Нидерландия е успяла да задържи осем заподозрени и 126 предполагаеми съучастници, се казва в изявление на германската полиция. Осемте арестувани били много опасни, уточни Европол. Те, „повечето от които сирийци”, са имали връзки в страните на произход на мигрантите, транзитните страни и страните, към които са се насочвали мигрантите, се подчертава в изявление на централата на полицейската агенция в Хага.

Разследването показа, че арестуваните заподозрени са помогнали на най-малко 10 000 мигранти, предимно от Афганистан, Пакистан и Сирия, да достигнат Европейския съюз. Мрежата от трафиканти е използвала автомобили, камионетки и камиони, понякога в много тежки условия, поставящи под заплаха живота на мигрантите.

Възможно е да последват и други арести, защото до момента са задържани само 8 от 14 главни заподозрени. Освен това в Европа са извършени над 100 ареста, от които 70 в различни германски провинции. В тази страна са били вкарани около 2000 от 10 000-те мигранти, които вероятно са използвали услугите на трафикантите. Според следователите мрежата от трафиканти, подобно на легална туристическа агенция, е организирала логистиката, включваща шофьори, транспортни компании и сигурни убежища. Трафикантите са предлагали услугите си през социалните мрежи на цени от 4000 до 10 000 евро.