Президентът на Съединените щати Джо Байдън одобри в четвъртък нов набор от санкции срещу „руски правителствени служители, бизнес лидери, луксозна собственост на елита и компании за управление на луксозни активи и услуги“, както беше формулирано в официалното изявление на Белия дом, предаде Ройтерс. Сред засегнатите от новите санкции на Държавния департамент на САЩ руски служители са Мария Захарова, говорител на руското външно министерство, както и Год Нисанов, близък сътрудник на руски официални лица.

Освен това американското правителство включи в своя „черен санкционен списък“ и Алексей Мордашов, „един от най-богатите милиардери в Русия“, заедно със семейството му. Алексей Александрович Мордашов е руски бизнесмен милиардер, който е основен акционер и председател на „Северстал“, най-голямата руска стоманодобивна и минна компания.

Министерството на финансите на САЩ включи в списък със санкции и руския челист Сергей Ролдугин, близък приятел и съветник на Путин, както и членове на семейството му. Под санкции вече ще се намират и министри от руското правителството, отговарящи за ключови сектори на руската икономика, както и президентът на United Aircraft Corporation, държавна компания, която има водеща роля в отбранителната индустрия. Предполага се, че авиационна компания е участвала в схема за прехвърляне на самолети към офшорна компания за избягване на санкции.

Министерството на финансите на САЩ в четвъртък идентифицира два кораба - Graceful под руски флаг и Olympia под флага на Каймановите острови като собственост, в която Путин има интерес. Руският президент, който беше в черния списък ден след инвазията си в Украйна на 24 февруари, е предприел множество пътувания с яхти, включително едно в Черно море с белоруския президент Александър Лукашенко миналата година, съобщиха от Министерството на финансите.

Финансово министерство също така насочи своите санкции и към Imperial Yachts, занимаваща се с посредничество със седалище в Монако, която компания позволява на собствениците на суперяхти, включително руски олигарси, да отдават под наем своите яхти, когато не ги използват.