Изпълнителната агенцията за борба с градушките работи ефективно и на пълни обороти, а случаят в Садово, където във вторник град с големина на орех буквално помля насажденията в околността, е изключение заради преминаващ извънредно пътнически самолет.

Това коментира министърът на земеделието Иван Иванов след заседанието на Министерски съвет. Макар и при наличието на множество актуални теми, Иванов единствен от представителите на изпълнителната власт говори пред медиите след правителственото заседание, макар и непредвидено, а причакан от медиите на изхода на институцията.

"Това, което се е случило в Садово, е независимо от Министерство на земеделието обстоятелство. Граждански полет е бил отклонен от София към Пловдив, поради което РВД е забранило изстрелване на ракети", заяви шефът на агроведомството.

И подчерта - агенцията по градушките била обезпечена с всичко необходимо и работила ефективно. "Виждате, там, където има покритие, и няма такива забрани, градушките са преодолени."

Към момента на място са ръководни фактори от министерството и ДФ "Земеделие", чиято задача е да оценят нанесените щети.

По настоящем механизмът на компенсация е следният - трябва да бъде доказано 100% унищожаване на посевите, за да бъде изплатено обезщетение. Това ще се случи в най-кратки срокове, увери Иванов. 5 милиона лева е бюджетът за компенсации, като парите разпределя ДФ "Земеделие". Има възможност пари да получат и фермерите, чиято продукция не е унищожена изцяло, а само отчасти.

"Миналата година приехме механизъм за тези, които са под 100%. И на тях сме ги платили", каза той. И увери - щом това в правено преди, нямало проблем да стане факт и сега.