До седмица се очаква българският кораб, плаващ под малтийски флаг, "Царевна" да излезе от пристанището в Мариупол, където е блокиран от началото на войната в Украйна в края на февруари. Това заяви след заседанието на Министерски съвет в петък външният министър Теодора Генчовска.

Не е бил осъществяван контакт от страна на руските власти с българското посолство в Москва по повод възможността за евакуацията на "Царевна" от пристанището, намиращо се под контрола на силите на Донецката народна република.

Припомняме, че на 24 май ръководителят на руския междуведомствен щаб за координация на хуманитарната помощ в Украйна Михаил Мизинцев заяви, че от 25 май ще бъде отворен хуманитарен коридор от Азовско към Черно море за безопасна евакуация на чуждестранните кораби от Мариупол. В сряда пък говорителят на руското военно ведомство Игор Конашенков пък обяви, че пристанището е изцяло разминирано и започва работа в обичаен режим.

В последствие Мизинцев, цитиран от агенция ТАСС, заяви, че е призовал Международната морска организация и дипломатическите представителства на 6 страни - България, Доминикана, Либерия, Панама, Ямайка и Турция да окажат влияние върху собствениците на плавателните съдове за по-бързата им евакуация.

"Руските официални власти не са установили контакт с посолството на България в Москва. Това, което знам до момента, е, че руската страна е информирала Международната морска организация, че осигуряват исканите още от самото начало сини коридори", съобщи Генчовска.

Проблем към момента представлява и резуциряният екипаж от едва 5 души, намиращ се на "Царевна" след евакуирането на повечето от българските моряци. За целта Министерството на външните работи е информирало фирмата корабособственик.

"Ще бъде необходим допълнителен екипаж, за да бъде изведен кораба. По информацията, която си обменихме с колегите, се очаква може би следващата седмица корабът да излезе от пристанището, но основно държим връзка с корабособственика", добави дипломат номер едно.

Припомняме, че екипажът на другия кораб, "Рожен", който е блокиран в пристанището в Черноморск, бе обновен в началото на месеца.