Половината от хотелите оставят настанените при тях бежанци. Заради големия интерес от страна на хотелиери, срокът за кандидатстване по новата хуманитарна програма се удължава до 27 май, съобщиха от правителствената пресслужба.

Оттам уточняват, че места за настаняване с повече от 23 000 легла, регистрирани в Националния туристически регистър, вече са записани в новата хуманитарна програма за настаняване на украинци бежанци. Само за два дни процентът на желаещи от хотелите, които и в момента са подслонили хора с временна закрила, нарасна от 30% на 50%. Освен тях в програмата са се записали и още 60 нови хотела.

Новата хуманитарна програма за настаняване на разселени от Украйна хора започва от 1 юни и предвижда два варианта - 15 лв. за легло и храна, или 10 лв. само за легло. Програмата не покрива допълнителни услуги като почистване на стаи и пране на бельо. Кандидатстването се осъществява след попълване на формуляр и изпращането му на имейл: support@ukraine.gov.bg Формулярът може да се изтегли от тук.

Междувременно, както по-рано съобщи ръководителят на Оперативната координационна група и председател на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева, наблюдава се засилен поток обратно към мирните райони на Украйна. Само за последното денонощие три пъти повече хора са напуснали България, отколкото са влезли - 3076 са напуснали, а са влезли – 901.

Забелязва се интерес и към различни точки от вътрешността на страната от украинците. На правителствения портал е създадена специална секция, в която украинците могат да се запознаят с областите на България, техните географски особености, основни поминъци, традиции и други.