Възможно е Русия и ”Газпром” да дават различни условия на различни страни, което може да предполага, че едни страни може да си плащат в евро, а други да не могат. Трябва да имаме една позиция, трябва условията да са еднакви. Това каза премиерът Кирил Петков пред журналисти след срещата си с премиера на Италия Марио Драги.

"Говорихме да увеличим мандата на Европейската прокуратура да включва и пране на пари между различните държави. Това ще премахне потенциални престъпления като вилата в Испания и други подобни, където парите се изнасят от България и отиват в други европейски страни", каза Петков.

"При нас имаше абсолютен риск от сменянето от евро в рубли. На много от страните членки е предложено, че самото плащане в евро е достатъчно и те не трябва да се притесняват въобще за превалутиране, въпреки че имат втора сметка", коментира премиерът.

"Доколкото разбирам плащанията в евро или долари са достатъчни, дори и да има сметки в рубли. Това значи, че превалутирането ще е проблем на "Газпром", а не на Италия", каза Петков.

Имаме абсолютна подкрепа от Марио Драги и от правителството. А това, че Италия изпраща над 800 човека в България като част от батальона на НАТО е много добър знак за тяхната подкрепа, каза Кирил Петков след среща с италианския премиер.

Министър-председателят е на двудневно посещение в Рим и Ватикана, където по-рано се срещна и с папа Франциск.