Първото тримесечие на 2025 г- трябва да дойдат първите изтребители от САЩ. Трябва да има една ескадрила, за да не са безмислени първите осем изтребителя. Чакаме окончателна оферта от САЩ. Очакваме тя да е съпоставима с първата, посочи военният министър Драгомир Заков.

Българските военни заводи имат капацитет да подпомогнат Украйна с ремонт на танкове, бронетронспортьори и друга бронирана техника. Заводите ТЕРЕМ са правени по време на Варшавския договор и имват възможности. Все още украинска техника не е пристигнала у нас. Това заяви военният министър Драгомир Заков.

Необходимо е технологично време, за да се сключат договори. Не е задължително да е напълно безвъзмездно. Това е част от преговори на различни фирми, допълни той пред bTV.


Знаех, че украинските въоръжени сили имат възможности и затова смятах, че войната няма да бъде кратка, посочи той.

Украинската страна никога не е имала нереалистични очаквания за получаване на оръжие. Към момента само парламентът може да разреши да се дава оръжие на чужда страна, коментира той.

Пряка заплаха за България няма, но има рискове.Те трябва да се управляват. Най-големият риск е разпространяване на войната извън Украйна. Другите рискове са свързани с хибридните атаки, обясни Заков.