Зам.-министърът на земеделието Иван Христанов от „Продължаваме промяната” е в конфликт на интереси, защото продължава да бъде в борда на частна фирма, докато управлява българското земеделие.

Сдружение „Българска легия антимафия” сигнализира Народното събрание за назначаването на Иван Маркос Христанов, който влезе в последния 47-и парламент от листата на ПП в Плевен, където бе поставен на първо място . От организацията обръщат внимание, че Христанов е в конфликт на интереси, а назначаването му от премиера Кирил Петков е в разрез на ЗПКОНПИ и Кодекса на труда.

„Българска легия антимафия” цитират в сигнала си до народните представители точните законови разпоредби, които са нарушени, като представят и факти, че към момента новият заместник-министър на земеделието е действащ член на борда на „И Ем Пи Инвест България” АД,

„Следователно, към настоящия момент г-н Иван Христанов е в конфликт на интереси, доколкото въпреки че заема висша държавна длъжност – заместник-министър на земеделието, той е вписан като член на Съвета на директорите (управляващия орган) на „И Ем Пи Инвест България” АД, ЕИК 203120042“, се посочва в сигнала на „Българска легия антимафия”.

В Търговския регистър не е налично вписване на решение Христанов за освобождаване от участие в търговското дружество. „След датата на назначаването му за заместник-министър на земеделието, а преди това и за избирането му за народен представител, по партидата на дружеството няма подавани заявления.


Нещо повече, обстоятелството, че Христанов е продължил да изпълнява длъжността на член на съвета на директорите на „И Ем Пи Инвест България” АД, ЕИК 203120042 и след 13.06.2017 г., е подаденото в Търговския регистър Заявление А5 № 20210224211845, по което е извършено вписване 20210302101442.

С това заявление е представен Протокол от заседание на Съвета на директорите на „И Ем Пи Инвест България” АД от 08.01.2021 г., който е подписан от г-н Иван Маркос Христанов – третия положен подпис“, разкрива „Българска легия антимафия”.

От организацията считат, че г-н Христанов е назначен в нарушение на императивната разпоредба на чл. 107а, ал. 1, т. 2 КТ и към момента е в конфликт на интереси. Затова призовават народните представители да извършат проверка по изложените в сигнала факти и обстоятелства.