“Искреното си възмущение” от увеличението на ДДС на слабоалкохолните напитки от 9% на 20% изразиха от Българската асоциация на заведенията и от Сдружението на заведенията в България. От там смятат, че действията на правителството са “целенасочен удар”, защото от бранша отказват да “склонят глава”. Според тях секторът е подложен на геноцид.

Това става ясно от официална позиция на БАЗ и СЗБ.

“Въпреки толерантността, проявена от сектор "Туризъм“, и търпението, с което отменихме участието си в протестите, за да чуем така очаквания пакет от икономически мерки, управлението ни "награди" с поредния удар върху така или иначе най-трудно възстановяващия се от пандемията бизнес”, посочват в позицията си представителите на заведенията.

“Който надига глава срещу властта, ще бъде потъпкван именно с такива похвати!“

Такъв отговор получили от заведенията в неформален разговор от “официален правителствен източник, пожелал анонимност”, става ясно от позицията на БАЗ и СЗБ.

“Истината е тази – удрят ни, защото не свеждаме глави пред несъстоятелността на управляващите, защото търсим правата си и сочим грешките. Вече ни е ясно ЗАЩО посягате към обявената за най-работеща мярка в помощ на бизнеса - намаленото ДДС! В средата на годината, в средата на летния сезон, в средата на направени сметки, разчети и ценообразуване… Многократно молихме, след като не ни се помага, поне да не ни се пречи. Е, пречи ни се!”, смятат от бранша.