Следващата седмица България ще поиска от ЕК отсрочка за ембаргото върху руския петрол. Ще търсим начин на работа, така че да няма рискове за рафинерията.

Това каза министърът на енергетиката Александър Николов след международната министерска кръгла маса в София, посветена на регионалното сътрудничество за енергийна сигурност, диверсификация и зелен преход.

Припомняме, че в сряда Европейската комисия предложи да се забрани изцяло вносът на руски петрол в ЕС. Предложението е за ембарго за срок до 6 месеца и на петролни продукти - за 8 месеца. Отсрочка вече поискаха Унгария и Словакия.

„Позицията на България относно нефта е ясна – в крайна сметка със сигурност ще искаме отсрочка, работата на „Лукойл” и начинът, по който може да намери алтернативни решения на ежедневна база. Зависимост от решенията на европейско ниво ще търсим и вътрешни решения и начин на работа, така че да няма рискове за рафинерията и производството да продължи с нормален капацитет”, заяви министър Николов, цитиран от НТВ.

"Работи се по разширяване на сътрудничеството на база инфраструктура. Беше подписано споразумение от страна на “Булгартрансгаз” относно изграждането на сръбската връзка”, каза още Николов в коментар на спирането на доставките на газ от Русия за нашата страна.

“Булгаргаз” и “Депа” ще работят заедно за по-добра утилизация на съществуващите капацитети и общи доставки за целия регион”, посочи енергийният министър.

Той каза още, че българските, румънските и гръцките власти ще работят заедно за увеличаване възможностите за присъединяване на нови зелени мощи с цел “потенциално намаляване на зависимостта за природния газ в региона”.