Изборът на управител на Българската народна банка влиза като точка първа в петък в пленарната зала. Това става ясно от проектопрограмата за работа на парламента за седмицата, публикувана на интернет сайта на Народното събрание.

Единият от кандидатите - Андрей Гюров от ПГ на „Продължаваме Промяната“ обяви, че се оттегля. От „Има такъв народ“ заявиха, че няма да оттеглят техния претендент за поста - Любомир Каримански, председател на комисия по бюджет и финанси в Народното събрание. И днес от групата на ИТН потвърдиха пред журналисти в парламента, че няма промяна в позицията им.

Три от четирите партии в коалицията /„Продължаваме Промяната“, „Демократична България“ и БСП/ вече обявиха, че няма да подкрепят Каримански за гуверньор на БНБ. Единствената подкрепа ще дойде от партията, която го издига – „Има такъв народ“.

Що се отнася до останалите две партии – ГЕРБ и „Възраждане“ също заявиха, че няма да подкрепят Каримански, ДПС не обявяват публично какво ще е поведението им в пленарната зала

„За да бъде едно предложение прието, трябва да са гласували повече от половината от последно регистрираните или съобразно последната проверка на кворума“, разясни преди дни председателят на парламента Никола Минчев.

При така изложените обстоятелства мисията „Любомир Калимански за оглави Народната банка“ изглежда невъзможна.