Бившият министър на туризма, понастоящем зам.-председател на ресорната комисия в парламента Николина Ангелкова определи като неудачно решението на държавата за настаняването на бежанци от Украйна в курортите по Черноморието преди старта на туристическия сезон. Тя пристигна в Бургас, за да участва в кръгла маса на тема „Проблеми и предизвикателства пред туристическия бранш преди летен туристически сезон“, а въпросът за прехвърлянето на украинците от хотелите в държавните бази бе основна точка в дневния ред. „Аз смятам, че първо трябваше да се започне с държавните бази, защото в момента се получава изключително неприятна ситуация, в която ние очакваме туристи пред старта на сезона, а същевременно хората, които бягат от войната и това е една ужасна трагедия, няма как да бъдат разнасяни от един хотел в друг, в бази и пр. Нали разбирате какъв стрес преживяват те и семействата им?! Това са основно са жени с малки деца“, подчерта Ангелкова.

Тя поздрави хотелиерите за проявената солидарност в труден момент, но според нея грижата на управляващите за украинските бежанци по отношение на настаняването им не е добра. „Правителството би трябвало отдавна да е взело мерки. Смятам, че трябваше да се вземе решение първо да се започне с държавните бази и украинските бежанци и хотелиерите да бъдат спокойни“, категорична бе тя. И призова и премиера, и зам.-министър председателя да проверят ситуацията „на терен“, за да се видят какви са реалните проблеми. В противен случай, нормалното протичане на сезона ще бъде изключително трудно.

Всичко това, посочи Ангелкова, идва на фона на сериозен отлив на туристи, драстично намалели или напълно канселирани резервации от основните пазари.