В остър спор влязоха депутатите по време на дебата за определяне на процедурни правила за избор на членове на СЕМ.

Според Радомир Чолаков от ГЕРБ не трябва да се пристъпва към избори за членове на СЕМ преди да бъде реформирано медийното законодателство.

"Мнозинството каза, че ще прави реформи, но не ги прави, а само овладява институции и това ще се случи и с БНТ, като СЕМ е само предверието за БНТ“, коментира той.

По думите му идеята за приватизацията на БНТ никога не е била изоставяна и това се прокарва чрез твърденията, че обществената телевизия има нисък рейтинг.

"Това е един от последните държавни активи. БНТ е лост за политическо и идеологическо влияние, БНТ сваля правителство и качва правителство", настоя Чолаков. Според него чрез Закона за радиото и телевизията и модела СЕМ, който избира директора на БНТ и БНР, се позволява на мнозинството да сложи който иска за директор.

От ПП и БСП обвиниха бившите управляващи в лошо кадруване.

"Какъв кадър вкараха в СЕМ през 2019 г. - Галина Георгиева, завършила филиала на УНСС във Враца, "Аграрна икономика" с диплома 3,89. Това е кадровият потенциал на ГЕРБ. Сега да държат сметка кой ще бъде избран, при всички положения ще е по-добро", обвини Александър Симов от БСП.

"Видяхме как обществените медии се превръщат в придатък на ГЕРБ", скочи още той.

"През последните 5 години какво разбраха българските граждани от дейността на СЕМ? Когато сме питали за свободата на словото, тогава СЕМ ни се смееше и каза, че не е в техните прерогативи да решават за свободата на словото, а какво е в техните прерогативи", коментира Иван Ченчев от БСП.