„Имаме вихреща се инфлация и спекула, хората изнемогват, горивата и цените само растат нагоре, ние алармираме, че имаме голям проблем“. Това каза Красимир Митов, председател на синдикат „Защита“. Този следобед в центъра на столицата се провежде протест против високите цени на горивата и хранителните продукти от първа необходимост, информира БГНЕС.

„Не виждаме някакви реални действия. Организирахме кръгла маса и ги поканихме, но те избягаха, а сега излизаме, за да им покажем, че има проблем. Това е само началото“, закани се Митов към управляващите.

Според него увеличението на минималната работна заплата не променя нещата в положителен план.

„Минималната работна заплата отдавна приключи. При инфлация от 10%, 9% увеличение е нищо. Тази мярка няма никаква стойност, когато дойдоха на власт знаеха за всички проблеми. Анализират вече почти година. Ако са дошли да се учат на наш гръб, по-добре е да си върнем старите. Те трябваше да са подготвени, за да ни изведат от кризата, а с тяхното идване нещата се влошиха“, каза той.

Протестиращите са категорични, че високите цени пряко оказват влияние върху гражданите.

„Дойдох, за да подкрепя протестното шествие. Аз съм от сектора на селското стопанство. Кризата се задълбочава, а не се подобрява. Купувал съм тор на 600 лева, а сега е над 2000 лева. Горивата скочиха до 3.15 лева за литър. Намалиха се ставките на земеделските производители“, каза Юлиян Георгиев, протестиращ.

„Ставаме все по-болни и бедни. Даже ми се струва, че престъпно се бяга от решаването на тези проблеми“, каза Милена Атанасова, протестираща.