Проф. Костадин Ангелов разкритикува остро новия план на правителството за справяне със здравната криза.

„Вчера беше представен поредния план за справяне с пандемията, бяха съобщени няколко новини, много претенции и доста премълчани неща. Първата новина беше, че плановете до момента са неясни, което означава, че планът „Кацаров“ и планът на служебното правителство е оценен като неясен и с приемането на настоящия план той е хвърлен в кошчето. Тази гордост на служебното правителство вече е в кошчето, а за изработването на този план, който доведе до най-високата смъртност от ковид в страната, беше даден и златен медал. Настояваме този златен медал да бъде върнат на Министерството на здравеопазването, за да бъде даден на хората, които са достойни да го получат. Второ имаше изявена претенция, че този план е първият. Определено, премиерът Петков има много неща, които трябва да подобри в комуникацията си, но нека да започнем от аритметиката. Този план е третият подред. Първият план беше направен от нашето правителство в края на месец юли 2020 година и представен пред Народното събрание през ноември 2020 година“. Това заяви по време на брифинг на ГЕРБ-СДС в Народното събрание бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов.

Той посочи, че разлиствайки плана на новото правителство, му прави впечатление, че той е наукообразен, с липса на всякакви практични възможности за действия по време на тази ковид вълна.

„Гледайки експертите, които го защитават, разбирам, че той е писан от хора, които никога не са влизали в лечебно заведение и никога не са се занимавали с болни пациенти от COVID-19. В него се говореше за клъстъри. Целият план е функция на интензивните легла. Това е много измамно, защото той казва, че държавата ще се затвори при 80% заетост на интензивните легла. Това до момента не се е случвало. Не се е случвало, защото тези легла са заети и от пациенти, които нямат COVID-19. Максимумът от заети легла до момента е бил 880-1200, под 80%, тоест не знам дали разбирате логиката на този план. Той не преследва човешки цели, той преследва само икономически цели – да нямаме затваряне“, категоричен бе проф. Ангелов.

По думите му ролята на такъв план е много ясна.

„Той трябва да пази българските граждани, да спира разпространяването на болестта, да не позволява да се заразяват много хора и да спаси максимално много животи. Тук такава цел не е поставена. Тук ние тичаме след събитията, водейки се от заетостта на интензивните легла, тоест за нас няма значение колко хора ще се разболеят, а просто ще го констатираме и когато те вече са в болница, ще предприемем мерки. Това е една гигантска грешка“, смята депутатът от ГЕРБ-СДС.

Той даде и следния пример:

„Вземаме Великотърновска област, болницата във Велико Търново има осем интензивни легла. Когато са пълни осемте интензивни легла, болницата е в червената зона. Тези болни са много тежки, много често техния изход е фатален. Ако днес загубят живота си четири човека от тези осем и двама бъдат изписани здрави, автоматично Велико Търново става в светлозелената зона“.

По думите му броят на реанимационните легла е неравномерно разпределен в страната.

„Половината от тях са в София. София в момента е с най-голяма заболяемост, но е в светлозелената зона и то защо – защото целта не е да се спасяват човешки животи, целта е да не се затварят икономически отрасли, защото правителството не може да вземе адекватни икономически мерки да ги компенсира“, посочи той.

„И както казваше един мой лекар, от който съм се учил в реанимация „Умножаваме череши и получаваме щайги накрая“. Ето това е представеният план на правителството за справяне с пандемията“, каза още проф. Костадин Ангелов.