В административни центрове ще бъдат превърнати клоновете на “Български пощи”. Намерението на правителството е да вдъхне живот на над 3000 пощенски станции с помощта на дигитализацията. Предвижда се ремонт и преобразяване на станциите.

"В момента сме в леко разкрачено положение, заради редица нужни законови промени. В дружеството "Български пощи" се налага да се предприемат мерки за неговото оздравяване и ефективно управление”, заяви вицепремиерът по ефективното управление Калина Константинова по време на изслушването си в транспортната комисия в Народното събрание.

Първо обаче трябва да се направи проверка как точно е управлявана службата. По думите на Константинова “Български пощи” са “абсолютен приоритет” на новата власт. Ще се работи в посока по-ефективно разходване на ресурсите и дигитализация на процеса по обработване на пратките.

"Затова е идеята да се изтеглят от транспортното министерство, пред което стоят много задачи. Затова искаме да ги преплетем в моя ресор, където има хоризонтален поглед върху политиките и дигитализация, и така да вдъхнем нов живот на това дружество”, посочи Константинова.

"Визията ни е да се възползваме от клоновете. Това са над 3000 различни пощенски станции и то в малки населени места – вместо да връщаме времето назад, можем да се възползваме от това. На много места това са единствените гишета на държавата в дадено населено място”, допълни вицепремиерът.

Тя напомни, че ще се взима такса за предоставянето на административни услуги, така че това ще донесе "свежи приходи" в пощите и добави, че пилотните тестове за идеята ще се проведат в големите градове.