Винаги съм бил на страната на хората и искам да бъде въведен ред така, че да могат да работят спокойно, без да се налага да са зависими от общинската власт. Това заяви общинският съветник от опозицията в Царево Емил Пейчев след проведено бурно общоградско събрание. Пейчев не успял да присъства на него, тъй като е трябвало да пътува заради ангажименти към вътрешността на страната. Събранието е било насрочено във връзка с Общия устройствен план на Царево, план за управление на Природен парк „Странджа“ и беше водено от кмета Георги Лапчев. Лапчев заяви, че е против „системно изливане на информация в социалните мрежи, която вреди на местните хора, вреди на развитието на общината в посоката, в която е тръгнала“. „Отказвам ние да бъдем интернет хора“, каза кметът и прехвърли изцяло вниманието върху сигналите, подавани от Емил Пейчев до различни институции по подозрения за евентуални нарушения.

Сред най-дебатираните теми беше бъдещето на обектите зад плажовете в къмпингите от „Силистар“ до „Юг“. През последните месеци това е един от въпросите, който най-много разпалва всички, които имат имоти там.

Има вариант тези хора да могат да бъдат спокойни. Прави се проект за поставяне на преместваем обект и слънцезащитни системи. Той се съгласува с РИОВ и служба „Земеделие“. След техните становища се подават документи в Общината за разрешение за такъв обект, чийто срок е от 1 до 5 години. Според мен той трябва да бъде максималният. Има вече собственици, които минаха по този ред.“, каза Емил Пейчев днес. Той смята, че хората умишлено са настройвани срещу него от администрацията. „Сигналът ми до Специализираната прокуратура по никакъв начин не засяга когото и да е конкретен човек. Напротив, искам да бъдат изключени всякакви възможности за оказване на натиск върху когото и да било. Искам изрично да успокоя хората. Специализираната прокуратура се занимава с разследване на длъжностни лица. Вече има постановление, в което се казва, че липсват доказателства хора да бъдат принуждавани да плащат такса „спокойствие“. Това е разбираемо, защото аз не съм посочил нито едно име. Няма да обжалвам това постановление именно, за да гарантирам на всички, че съм на тяхна страна.“, каза още Пейчев.

Той посочи, че се спекулира и с позицията на опозицията за изграждането на Медицински център в Царево. Това е другата болна тема на местните жители. „Категорично сме заявявали позиция, че не сме против нов Медицински център, но настояваме това да става на светло. Като общински съветници многократно сме искали от администрацията и лично от кмета Лапчев информация – проект, икономическа обосновка и т.н. Това може да бъде само в полза на гражданите. Ние дори меморандума не сме виждали. Чух, че се разпространява сред местните жители, че съм се срещал с министър Стойчо Кацаров и след това процедурата за центъра е била спряна. Това категорично не е вярно! Единственото, което сме направили, след многократните ни опити да получим информация от Общината, е да попитаме здравния министър Кацаров чрез писмо – какви ангажименти поема държавата. Подчертавам, че никога не сме били срещу строежа на Медицински център, искахме той да бъде извършен прозрачно, с ясни правила.“, каза още Пейчев.