ЦИК обясниха, че преди да седнат пред машината избирателите вече трябва да се решили дали ще гласуват и за двата вота или само за единия. Софтуерът не може да се смени на машините, каза Росица Матева. „Ако веднъж натиснат само единия вот, няма вариант да върнат страницата обратно“. Това важи и за хартиените бюлетини.

Има от 2 дни качен на страницата на Комисията симулатор, който показва какъв е начинът. Той се отваря на телефон, таблет, компютър, разясни Матева.

Още не е решено как ще гласуват карантинираните – поканили са утре в 10 часа министърът на здравеопазването и Ангел Кунчев за разговор.

Всеки гражданин под карантина след 1-ви ноември трябва да подаде заявление къде е точно, за да се образуват тези подвижни СИК.

Заявления може да се подадат и в деня на изборите, но трябва да има сформирана комисия в този район.

ЦИК все още не е взела решение и дали ще се броят контролните разписки от машините и в колко секции. На предишните избори на 11 юли това бе направено в около 1400 секции. Матева обясни, че ЦИК и обществения съвет са обсъдили темата и са стигнали до извода:

„Има допуснати грешки , но те водят до извода, че или са допуснати от преумора или става въпрос за т. нар. приплъзване на данните, при който вместо в правилната графа, те се записват в следващата. Допуснати са и доста грешки при отчитането на преференциите. Становището на обществения съвет е, че този начин на броене на контролните разписки не е уместен и те предлагат разписките да се изпращат в ЦИК. Предстои комисията да вземе решение за контролното преброяване“, уточни Матева.

Иначе 753 са обявените секции в чужбина за вота 2 в 1. Все още има няколко страни за които се чака разрешение, една от тях е във Федерална Република Германия, каза ха брифинг от ЦИК.

Определени са 208 секции, в които трябва да се гласува с машини извън страната и във всички тях да има по две машини за гласуване.

Провеждат се консултациите с политическите партии за определяне съставите на СИК, каза Цветозар Томов като не очакваме, че всички места ще бъдат запълнени с кандидати на парламентарно представените партии.

Вакантните места ще се запълнят с предложения от дипломатическите представителства, допълни той.

Общият брой на членове на СИК е 4115, от които 753 председатели и секретари и 708 зам.-председатели, 1148 са членовете на СИК, 753 членове са излъчени като държавни представители на МВнР, добави Томов. На места продължава да има заличавания като кандидатите са 6316, но като физически лица, защото някои са на две места те са 5016. Има един независим кандидат, за който тече съдебна процедура, защото няма достатъчно събрани подписи и 24 МИР му е заличила регистрацията.

На 30 октомври изтича срокът за избиратели с трайни увреждания да подадат заявление за гласуване с мобилна кутия. На тази дата изтича и срокът за желаещи да гласуват по настоящ, а не по постоянен адрес.