Тежки критики към служебното правителство отправи бившият шеф на КАТ Богдан Милчев. От май правителството не прави нищо за ремонт и поддръжка на пътищата, подчерта той.

Милчев, който в момента е ръководител на Института по пътна безопасност, съобщи, че тяхна проверка в установила 122 участъка по автомагистрала „Тракия“, които са с повредена мантинелата.

„Аз твърдя, че магистралите и първокласните пътища не се поддържат и доказателство за моите думи са именно катастрофите, които стават, защото не се почиства след тях. Мантинелите вече 6 месеца стоят неоправени. Искам да чуя г-н Стефан Янев какво трябва да се направи още утре. На първо място ограничението на АМ „Тракия“ трябва да се намали на 120 км“, категоричен е дългогодишният експерт.

Той остро критикува действията на ресорния министър Виолета Комитова.

„Това лято загиналите по пътищата са с около 50 души повече от предишното. Ако Рашков и Комитова бяха направили това, което им предложихме, можеше загиналите да са с 30 човека по-малко от предната година. Аз не разбирам защо Стефан Янев го търпи това нещо“, недоумява Милчев.

Института по пътна безопасност дори е провел среща с Комитова и Бойко Рашков в началото на юни. Резултати обаче от нея няма.

„Поставихме въпроса за почтеността на тол системата - тя е този инструмент, който ще донесе повече пари, за да можем да си направим пътищата по-безопасни. Нито обхвата, нито цената на тол системата в момента е такава, че да носи печалба. По политически причини предишното правителство сви обхвата и намали цената. Това на тях им хареса и господин Рашков отиде да говори с президента и нещо се случи и те изчезнаха. От май месец всички магистрали и първокласни пътища спряха да бъдат поддържани“, обясни Милчев.