Има индикации за замърсяване на морската вода от товара на кораба заседнал край Камен бряг. Това показват пробите на водата взети към 15.00 ч. на 25 септември взети от Басейнова Дирекция „Черноморски район“ (БДЧР).

Двете проби бяха взети в съботния ден и бяха изследвани за наличие на „азот нитритен тор“. Едната проба беше взета до товарния кораб „Vera SU“ в посока открито море, а втората - пред носа на кораба, където е предполагаемото изтичане на товара.

В момента екип от експерти на БДЧР и РЛ - Варна са на място за повторна проверка и пробонабиране.

По-рано днес започна операцията по укрепване на плавателния съд. Към 15 часа на мястото вече е пристигнал и плаващият кран. Заради очакваното влошаване на времето от кораба бяха пуснати още две котви.

Извършен е водолазен оглед на целия скалист район за прецизирането и поставянето на котвите и техниката. Направен е и втори допълнителен оглед, при който е определена и означена безопасна полоса за позициониране на 100-тония плаващ кран.

На палубата на крана е монтирана 15-тонна машина за пълнене на торби с вместимост 1 тон всяка. Продукцията ще бъде извозена и складирана на пристанище Варна до пълното възстановяване от корабособственика на направените от държавата разходи.

В хода на операцията е предвидено да има и втори кран, поставен на плаваща платформа, с който ще се прехвърлят товарите на баржа и ще се извозват.

При достатъчното облекчаване на товара от заседналия кораб, ще се създаде възможност за свалянето на плавателния съд от скалите с два влекача.

Корабът се заклещи в скалите край Камен бряг миналата седмица. Първоначално се съобщаваше, че няма повреди по плавателния съд и няма опасност от замърсяване на морето както от товара, така и от горивото. Според първоначалните данни грешка на екипажа е пратила плавателният съд в неправилната посока