Преброителите в националното преброяване 2021 ще извършват предварителни обиколки по адреси, за да уговорят удобно за посещение време, в което да попълнят анкетния лист или да вземат кода от електронната бланка, в случай, че сте се преброили онлайн.

Това каза директорът на Националният статистически институт Сергей Цветарски, който бе изслушан от комисията по дигитализация в Народното събрание.

Заседанието на комисията започна с остри критики от страна на омбудсмана Диана Ковачева. Много граждани са се оплакали на националния омбудсман заради невъзможността да влязат в сайта на преброяването. Недоволство е имало и от факта, че преброители ще минават и събират електронните разписки от преброяването, вместо въпросните такива да се изпращат по електронен път към НСИ. Казус било, че електронното преброяване можело да се извърши само от IP адрес в България, като така автоматично хората в чужбина отпадат от калкулацията.

"Нашите преброители, обикаляйки всеки адрес, ще посочат съответните характеристики на сградата. На всеки адрес ще се закачи един флаер, на който лицето ще запише електронния си код, за да го вземе преброителят", посочи шефът на НСИ. От думите му става ясно - гражданите имат 3 начина, по които могат да участват в преброяването.

"Няма как да бъде уведомен всеки човек - не разполагаме нито с телефон, нито с имейл, на който да го информираме. Затова има физически преброители, които ще минат през всяка сграда. Това не е преброяване на българите по света, а на тези, живеещи в България. В това число и чужденци, живеещи у нас", отговори на критиките защо не се броят българите зад граница Цветарски.

36 000 на час или 880 хиляди дневно. Това е капацитетът на сайта на преброяването, гласят данните от предварителните проучвания на НСИ. Според думите на шефа на статистическия институт тестовете са показали, че нямало опасност от изтичане на данни на участвалите граждани.

"НСИ не е един самотен остров и не изпълнява тази задача самостоятелно. Нашата система е част от информационната система на държавата. Тоест, случаят е доказателство, че една птичка пролет не прави. Трябва да се мисли по-мащабно и да гарантираме на всички българи по-надеждни електронни услуги", коментира още шефът на НСИ.

В два аспекта са основните проблеми в електронната система - на първо място в регистрацията, където е имало намеса от МВР, след което проблемът бил решен за няколко часа. В това време обаче се случила хакерска атака, след което били предприети мерки, те са дали резултат за решаване на проблема, отчете Юри Стаменов, директор на направлението информационна инфраструктура към НСИ.

На следващия ден обаче била отново извършена хакерска атака с такъв обем на данни, с който настоящата система не могла да се справи. Тясна комуникация била водена с ГДБОБ и като било установено - теч на данни няма.

Със седмица да бъде удължен срокът на националното преброяване предложи шефът на НСИ. Това решение обаче не е в ресора на парламентарната комисия по дигитализация, а следва да бъде гласувано от Министерски съвет.