България, от позицията си на държавата с най-малък брой ваксинирани в целия ЕС, прие в сряда три нови решения за разчистване на ненужни ваксини. Служебният кабинет предлага на Народното събрание да ратифицира Споразумение за препродажба на ваксини от и между Република България и Кралство Норвегия относно препродажба на дози ваксини на Moderna Switzerland GMBH срещу COVID-19.

Споразумението предвижда препродажба на 100 000 дози от ваксината Spikevax. В горепосоченото споразумение е предвидено всички разходи за доставката да бъдат поети от Кралство Норвегия, гласи решението.

Преди броени дни Европейският съюз обяви, че е постигнал заветна цел – да ваксинира 70% от пълнолетното си население. Докато развитите страни обаче имат голям процент ваксинирани и се предполага, че имат образуван колективен имунитет, то страната ни е да дъното на класацията с едва 20% ваксинационно покритие. За сметка на това България оглави класацията по смъртност в ЕС.

Междувременно МС прие и две решения НС да разреши даряване на ваксини. С едното 51 480 дози от ваксина срещу COVID-19, разработена от Pfizer Inc. и BioNTech ще отидат в съседна Северна Македония, а 270 000 дози, произведени от АстраЗенека, ще заминат за Бангладеш.

Според твърдение на депутати от ГЕРБ България държи в хладилници в РЗИ-тата ваксини с изтекъл срок на годност, за да не се налага на служебното правителство да обявява официално, че са били унищожени.